Ekologisuus

Päivän sana: Ekologisuus on ekologista?

Nykyään ekologisuus on edelleen voimistuva trendi lähes joka alalla. Ekologisia ja biohajoavia tuotteita julkistetaan kilpaa ja hypetys näistä tuotteista on erittäin korkealla. Onko ekologiset tuotteet sitten aina ratkaisu ongelmiin?

Lyhyesti EI!

Liian usein näitä tuotteita tuotetaan vain sen takia, että saadaan parempi kate ja seksikkäämmältä kuulostava nimi. Yleensä tuote saa ekologisuus merkinnän, kun sen hävittäminen tapahtuu ekologisesti. Tällöin tuotteen valmistukseen ei kuitenkaan välttämättä tuhlata ajatuksia. Esim. Pakkausalalla on paljon ekologisia ja biohajoavia tuotteita, jotkut näistä on oikeasti ekologisia vaihtoehtoja, mutta osa on myös tuotettu vain, jotta maksimoitaisiin tulot. Eikä siinä mitään pahaa ole. Uusia tuotteita saa kehittää ja on kaikkien edun mukaista, että niitä myös kehitetään. Mitään uutta ei keksitä jos ei päästä kokeilemaan rajoja. Asiakkaille pitää kuitenkin aina antaa selvä kuva tuotteen ekologisuudesta eikä vain osa totuutta.

Tuotepakkauksissa biohajoavat kalvot kuulostavat erittäin hienoilta. Siis oikeesti ei enää muovijätettä pakkauksissa. Tämähän on todella hienoa. Kuinka usein kuitenkaan oikeasti tarvitaan biohajoavia kalvoja pakkauksissa? Biohajoavat kalvot ovat elintarvikekelpoisia ja ne maatuvat, mutta on myös muita vaihtoehtoja, jotka ovat elintarvikekelpoisia ja hävittäminen tapahtuu energiajätteen kautta, joten niistäkään ei jää luontoon mitään turhaa muovijätettä.

Mitä haittaa biohajoavissa kalvoissa sitten on? Eihän siitä mitään haittaa ole, että ne maatuvat, vaikka niitä ei niin hävitettäisikään. Mutta niin kauan, kun käytetään hiili- tai ydinvoimaa tämän tuotteen valmistus ei kannata, jos ajatellaan vain ja ainoastaan ekologisuutta. Kun miettii asiaa niin, että kalvon valmistusprosessissa käsitellään ”puuta”, joka pitää saada läpinäkyväksi niin silloin jokainen ymmärtää, ettei se tapahdu kovinkaan ekologisesti. Tämän lisäksi biohajoavat kalvot maksavat paljon enemmän kuin opp tai pet kalvot, joita myös käytetään pakkauksissa ikkunakalvoina.

Katso Hakakansion tapa hoitaa pakkaus

Markus Hakala
Hakakansio

.

Jätä kommentti