Kansioiden valmistus Suomessa

Kansioiden valmistus Suomessa

Kansioiden valmistus Suomessa on jo pitkään ollut uhanalainen laji. Olemme viimeinen suuressa mittakaavassa kansioita valmistava tehdas Suomessa. Vuosien varrella valikoima on muuttunut melkoisesti, mutta myös se ensimmäinen printti on edelleen valikoimissa. Voikin sanoa, että olemme erittäin perinteitä kunnioittava tehdas, joka samalla kehittää tuotteitaan tulevaisuuden tarpeisiin. Tuotannon ja tuotteiden kehittäminen ei saa ikinä pysähtyä.

Kansioiden valmistus Suomessa – Viimeinen mohikaani

Kansioiden ja mappien valmistus on muuttunut vuosien varrella merkittävästi. Vielä 1970-luvulla liimat levitettiin käsin telan ja metalliastian avulla, jonka jälkeen paperit aseteltiin pahvien päälle ja hinkattiin kiinni. Mappeja ja kansioita tehtiin silloin joka päivä, koko päivän ja kaikki mitä saatiin valmiiksi toimitettiin samantien asiakkaille. Vielä tuona aikana kysyntä varmasti ylitti tarjonnan. Historiamme alkuaikoina kansiot ja mapit olivat varastotuoteita tietyillä värillä ja kansiot omalla painatuksella yleistyivät merkittävästi vasta 1990 -luvun alussa, jolloin yritykset alkoivat miettiä enemmän ja enemmän omaa brändinäkyvyyttään. Tuotantoa myös modernisoitiin ja kehitettiin vahvasti 90-luvun alkupuolella.

Kansioiden tuotannon automatisointi parantui merkittävästi 1990-luvun alussa.

Tänä päivänä tuotanto on koneistettu ja koneilla tehdään kaikki mitä aikaisemmin tehtiin käsin ja tuntuukin lähes mahdottomalta ajatukselta, että joskus jokainen työvaihe tehtiin tosiaan käsin. Vielä nykyäänkin “paperittomien toimistojen” aikakautena mapeilla ja kansioilla on paikansa toimistoissa. Toki näiden perusmappien valmistus määrät ovat tippuneet merkittävästi kultavuosista, mutta onneksi pystymme edelleen jatkamaan valmistusta Suomessa. Tehtaamme on kuitenkin viimeinen valmistaja, joka vielä tekee kotelollisia mappeja täällä pohjolassa. Onneksi samoilla koneilla valmistetaan myös kansioita ja muita liimattuja (ylivedettyjä/kaseerattuja) tuotteita, joten kansiot ja mapit ovat edelleen tuotannossamme.

Mustan Mercantile mapin värin alkuperä ei ole aivan kokonaan selvillä, mutta 1970 vuonna ostamamme tehdas oli jo valmistanut mappeja kyseisellä värityksellä vuosia. Yksi vanhimmista tuotteistamme on siis peräisin jo ennen vuotta 1970, jolloin tehtaamme tarina sai alkunsa. Kotelolliset Mercantile mapit ovat pysyneet valikoimissamme aina tuolta asti ja moni on sen myös varmasti nähnyt toimistojen hyllyillä. Me jatkoimme tuotteen kehittelyä ja toimme markkinoille mustan lisäksi värilliset Mercantile mapit: sininen, punainen ja vihreä. Tulevaisuus näiden kotelollisten mappien osalta oli vielä tuolloin hyvin valoisa ja tuottava. Värillisten Mercantile mappien jälkeen olemme tuoneet markkinoille monen muunkin väristä mappia ja viimeisimpänä toimme valikoimiimme Marble mapin, joka sekin on ollut jo valikoimissa kymmeniä vuosia.

Tehtaaltamme valmistuneita kotelollisia Mercantile mappeja on saatavilla lähes kaikilta toimistotarvikkeita myyviltä jälleenmyyjiltä mukaan luettuna toimistoalan tukkuliikkeet. Tuotteemme tunnistat HakaArkista tuotemerkistä. Suosituin väri kotelollisista mapeista on nykyään Marble mappi, joka ohitti valmistusmäärissä jopa legendaarisen mustan Mercantile mapin. Koko valikoimamme löydät tästä linkistä.

Kansiot, jotka siis voidaan ylivetää painetulla paperilla, baladekillä tai kangaspintaisella kluutilla ovat myös säilyttäneet asemansa papereiden arkistoinnissa tai esittelyssä. Kansioita omilla painatuksilla käytetään myynnin ja markkinoinnin tukena esimerkiksi tuote esitteiden tai näytteiden esittelyyn sekä erilaisten sopimuksien ja/tai ohjeiden säilytykseen. Myös koulutuskansiot ja todistuskansiot ovat edelleen suosittuja. Tähän ryhmään uutena tulokkaana on tullut magneettisuljettavat kansiot, joissa tehtaamme on ensimmäinen ja ainoa valmistaja Suomessa. Toki suurin magneettisuljettavien tuotteiden ryhmä on magneettisuljettavat pakkaukset, mutta koska kykenemme pakkaustuotannon ohessa ja suurimmaksi osaksi samoja koneita käyttäen valmistamaan magneettisuljettavia kansiota ovat nämäkin näyttävänä ja erottuvana tuotteena ottaneet paikkansa kansio valmikoimassa.

Tehtaamme päätuotteena aina 1990 -luvun loppuun asti olivat kansiot, mapit ja muut arkistointi tuotteet. 2000 -luvun alussa keskityimme vahvasti kehittämään pakkaustuotantoa. Premium pakkauksissa olemme yksi Suomen vahvimmista valmistajista ja näihin tuotteisiin olemme osaksi päätyneet nimenomaan kokemuksestamme ja osaamisestamme kansioiden parissa.

Lisää tietoa kansiosta omilla painatuksilla ja niiden valmistuksesta löydät tästä linkistä.

 

Markus Hakala
Hakakansio
Tehdas

 

Jätä kommentti